Jestliže se vám tento newsletter nezobrazuje správně, klikněte prosím ZDE.

Krkonoše a podkrkonoší

Krkonoše a podkrkonoší

Kam na běžky? Kde je upraveno?

Projekt Bilestopy.cz zobrazuje informace o aktuálním stavu běžeckých a turistických lyžařských stop v reálném čase. Získává je z GPS zařízení instalovaných v rolbách, které tratě pravidelně upravují. Díky tomu můžete v jednom okamžiku vidět, které tratě jsou upraveny a také kdy úprava proběhla (stáří do 1, 2, 3, 7 dnů). Další aktuální informace, kde a kolik tratí je upraveno, zjistíte na našich webových stránkách www.krkonose.eu/cs/bezky.


Více informací
Kam na běžky? Kde je upraveno?
Ledárium nad Špindlerovým Mlýnem

Ledárium nad Špindlerovým Mlýnem

Ledový chrám přírody připomínající proslulou barcelonskou památku Sagrada Família je hlavní ozdobou špindlerovského ledária. Sochaři v klimatizovaném iglú u horní stanice lanovky na Pláních vytvořili alegorické sochy a motýlí ženy z ledových cihel. Spotřebovali 44 tun materiálu. Unikátní výstava, jejímž tématem je čtvero ročních období od známého skladatele Antonia Vivaldiho, se poprvé otevřela v prosinci a zůstane přístupná až do konce zimní sezony. Zatímco v loňském roce ledárium zaplnily sochy Karla IV., jeho manželek a skulptury pražských památek, letos tvůrci zvolili jiný motiv.


Více informací

Skibusy v Krkonoších 2016/2017

Do skiareálů v Krkonoších se můžete z nejrůznějších míst naší republiky pohodlně dostat skibusem. Skibusy fungují v rámci jednotlivých středisek i mezi nimi. Ušetří vám tak potíže s parkováním, umožní lyžovat na více sjezdovkách v jednom dni a užít si tak vaši dovolenou na maximum. Přehled krkonošských skibusů spolu s trasami naleznete pod odkazem.


Více informací
Skibusy v Krkonoších 2016/2017
Záchranáři - Hrdinové Krkonoš

Záchranáři - Hrdinové Krkonoš

Krkonoše. Tichý kraj pod nízko zavěšenými bílými mraky, odkud jsme kdysi posílali pohlednice ze školních výletů a kam možná dosud jezdíme na romantické dovolené. Hory zdánlivě mírné a poklidné. Turistům zaslíbené území, hustě protkané sítí horských bud a pavučinou dobře značených cest. Ale jsou to také hory, které - zachce-li se jim - dokáží na dlani i té nejsilnější ruky v jediném okamžiku vymazat čáru života. Toto je kniha skutečných příběhů, jejichž ozvěna v Krkonoších dosud neutichla.


Více informací

Zimní zážitky na horách

Přijměte pozvání do zimních Krkonoš a nechte se inspirovat nově zpracovanou nabídkou příležitostí pro procházku na sněžnicích, možnostmi ledolezení a trasami pro skialpinistySáňkování a snowtubing baví děti i dospělé a mushing (psí spřežení) může vyzkoušet každý.


Více informací
Zimní zážitky na horách
Pohádkové Krkonoše dětem blíž

Pohádkové Krkonoše dětem blíž

Jak nenásilnou formou a sympaticky představit a přiblížit dětem oblast, ve které prožívají své dětství? Přeci pohádkou a bytostmi, které v Krkonoších žijí. A tak z pera Krkonoš – svazku měst a obcí vznikl projekt, resp. cestovatelská razítkovací hra po regionu s názvem Pohádkové Krkonoše. Alena Cejnarová, převlečená za krkonošskou Hančí, v průběhu právě končícího roku 2016 navštěvovala děti v mateřských i základních školách, během víkendů cestovala na různá místa v Krkonoších, kde byly pořádány kulturně lidové akce.


Více informací

Závody rohaček - 2. ročník

Obnovená tradice v Malé Úpě, kdy se z Pomezních Bud pořádaly sjezdy na saních rohačkách. O desítky let zpátky v čase se můžete vrátit, když zamíříte na sjezdovku u kostela v Malé Úpě. Konají se zde závody dvou až tříčlenných týmů ve sjezdu na saních rohačkách a jiné legrace a disciplíny na rohačkách.


Více informací
Závody rohaček - 2. ročník
World Ski Awards má vítěze

World Ski Awards má vítěze

Za ČR zabodoval Skiareál ve Špindlu. Prestižního lyžařského "Oscara" za nejlepší lyžařské středisko ČR získal Skiareál Špindlerův Mlýn. Slavnostní ceremoniál se uskutečnil v rakouském Kitzbühelu. Ocenění převzala  delegace v čele s Čeňkem Jílkem, ředitelem špindlerovského skiareálu. World Ski Awards je prestižní soutěž, ve které se každým rokem utkají věhlasné lyžařské resorty z celého světa. Hlasují v ní nejen přední odborníci na lyžařský průmysl a horské hoteliérství, ale i stovky tisíc lidí z široké veřejnosti.


Více informací

Krkonošský pohádkový betlém v zámeckém parku

Po roce se opět v zámeckém parku ve Vrchlabí objevil krásný Krkonošský pohádkový betlém. Od loňska se rozrostl o pár vyřezaných postav a zvířat, především ale o krásnou chaloupku, ve které jsou vystaveny jesličky s Jeníčkem a Mařenkou. Přijďte se potěšit krásou lidské práce, přírodními materiály, ze kterých betlém vznikl, a poklidnou vánoční atmosférou. Krkonošský pohádkový betlém vytvořil řezbář Pavel Tryzna a další z uskupení ŘEZBÁŘI K106.


Více informací
Krkonošský pohádkový betlém v zámeckém parku
70 let se značkou ŠKODA

70 let se značkou ŠKODA

Vrchlabský závod se už 70 let podílí na rozvoji značky ŠKODA. V podniku založeném v roce 1864 Ignácem Theodorem Peterou se původně vyráběly dopravní prostředky všeho druhu, včetně luxusních kočárů a saní. První automobilová karoserie zde vznikla roku 1908. Automobily nesoucí značku ŠKODA začaly z vrchlabské automobilky vyjíždět v roce 1946.

Zajímavosti z historie i současnosti vrchlabského závodu ŠKODA můžete shlédnout na výstavě ve vestibulu vrchlabského zámku do konce ledna 2017.  


Více informací
Krkonoše a podkrkonoší

Tipy na zajímavé akce v regionu


Galerie slaví dvacetiny

01.01.2017

Galerie slaví dvacetiny

Dvacet let od svého založení oslaví 1. ledna Galerie města Trutnova. Tato instituce patří mezi nejmladší svého druhu, přesto se po dvaceti letech může pochlubit nejen hodnotným sbírkovým fondem, ale také celou řadou divácky atraktivních i odborně cenných výstav. Při příležitosti dvacátého výročí jejího založení je veřejnosti do 21. ledna 2017 představen výběr ze sbírkových fondů, který je zaměřen nejen na ukázku těch nevýznamnějších artefaktů, včetně obrazu „V růžové světnici“ od Josefa Čapka.


Více informací



Youth Cup

07.01.2017

Youth Cup

Harrachov bude 7.-8. ledna patřit juniorům FIS, kteří k nám zavítají v rámci 2. ročníku juniorského závodu YOUTH CUP poměřit své síly v severské kombinaci. Bude se jednat o jediný závod FIS v této sezoně a budou to závody mezinárodní, takže uvidíme mladé a nadějné hvězdy této disciplíny nejen z koutů České republiky, ale i z dalších 15 zemí. Účastnit by se mělo cca 80 závodníků. Přijďte podpořit naše skokany a skokanky.


Více informací



Zimní hry speciálních olympiád

08.01.2017

Zimní hry speciálních olympiád

Cílem již XXVI. ročníku olympiád je umožnit co největšímu počtu lidí s mentálním postižením pravidelně sportovat a účastnit se sportovních soutěží bez ohledu na absolutní výkonnost. Výkon je ve Speciálních Olympiádách chápán jako kategorie individuální, sportovci jsou při sportovních soutěžích rozdělení zásadně do skupin dle výkonnosti, vyhrát tak mohou i sportovci s těžkým stupněm mentálního postižení. Celý program od 8. do 13. ledna 2017 má tedy vedle vlastní sportovní hodnoty i velký význam sociální, někteří prožijí pocit úspěchu a radosti poprvé v životě.


Více informací



Sněžka Sherpa Cup

21.01.2017

Sněžka Sherpa Cup

Závod horských nosičů. Vynést na zádech 40 kg je pěkná dřina. A co teprve, když je nesete z Pece pod Sněžkou až na Sněžku. Závod je dlouhý 6,4 km, závodníci překonají převýšení 754 m. Ti nejlepší zvládnou trasu doslova uběhnout za 1 hodinu a 15 min. Od roku 2014 existuje i kategorie EXTRÉMNÍ zátěž, při které nosiči vynesou 60 kg. Závod je otevřen i ženám, které nesou zátěž 20 kg. Vyzkoušet si staré nosičské řemeslo si na vlastní kůži přijde každoročně třicítka těch nejodvážnějších.


Více informací



Nulová gravitace

25.01.2017

Nulová gravitace

Celovečerní komponované pásmo jednoaktových, pohybově i obsahově hutných, děl na kvalitní hudbu, většinou původně nebaletní. Představení tak vždy garantuje jedinečnou pestrou a proměnlivou atmosféru, stejně tak i různorodý pohybový slovník a hudební motivy. Autory choreografií jsou obvykle zahraniční tvůrci – převážně z Maďarska, Belgie nebo Ameriky. Představení od 18 hod. ve Vrchlabí v KD Střelnice.


Více informací



Freeride.cz Just Ride!

28.01.2017

Freeride.cz Just Ride!

Již 9. ročník série snowboardových happeningů ve Skiareálu Špindlerův Mlýn. Opět na vás čeká spousta zábavy na kopci i mimo něj. Můžete se těšit na test centrum vybavení většiny snowboardových značek dostupných na českém trhu, výuku začátečníků i freestylu zcela zdarma, závody pro různé věkové kategorie, chill-out zónu s barem a DJem přímo na kopci a samozřejmě nebude chybět afterparty.


Více informací


V zimní sezoně s respektem k přírodě

Zimní sezona vstupuje do svého vrcholu, a proto není od věci připomenout si, co vše lze v Krkonoších dělat a co naopak může křehké krkonošské přírodě škodit.

Většina zimních návštěvníků Krkonoš přijíždí na sjezdovky. Pro potěšení sjezdařů existuje dnes v Krkonoších několik desítek kilometrů sjezdových tratí různých stupňů obtížnosti. Je důležité, aby se lyžaři drželi na těchto tratích a nejezdili přilehlými lesními porosty. Kromě možného poškození stromků hranami lyží nebo snowboardů dochází zvýšeným pohybem lyžařů mimo sjezdovky k plašení lesních živočichů.

Běžkaři mohou využít více než 500 km běžeckých tratí upravovaných v rámci projektu Krkonoše - lyžařský běžecký ráj (www.krkonose.eu/cs/bezky). Problém z hlediska ochrany přírody může nastat, když se běžkaři v hřebenové části Krkonoš, tj. v I. zóně národního parku, nedrží upravovaných nebo značených cest a vytvářejí na vrcholových loukách různé zkratky nebo vystupují na vrcholy s omezeným přístupem. S ohledem na hustou síť cest není na hřebenech mnoho klidových zón, v nichž zimuje například kriticky ohrožený tetřívek obecný. Při nízké vrstvě sněhu navíc hrozí zejména na vyfoukávaných místech poškození vegetace. Toto platí i pro turisty na sněžnicích a skialpinisty. Také oni se v I. zóně KRNAP mohou pohybovat pouze po značených cestách. Skialpinistům navíc Správa KRNAP navíc vyhradila speciální skialpinistické trasy (www.krnap.cz/trasy-pro-skialpinisty). Tyto turistické okruhy vedou zajímavými a relativně bezpečnými lokalitami.

Další zimní aktivitou, jejíž obliba roste, je snowkiting. Jízda na lyžích či snowboardu tažených drakem je bezproblémová na rozsáhlých loukách v nižších částech hor, například v okolí Vrchlabí, na Předních či Zadních Rennerovkách, ale na hřebenových loukách v I. zóně KRNAP, například v okolí Luční nebo Labské boudy, opět vyvstává problém rušení živočichů či poškození vegetace.

Zima bohužel není v horách úplně ideální čas pro pěší výlety. Pohyb po sněhu je náročný, proto pěší rádi využívají upravované běžkařské tratě, po kterých se chodí snadněji. Úprava těchto tratí ale stojí nemalé finanční prostředky a pěší turista může upravenou stopu rozšlapat a zničit. Proto je žádoucí, aby pěší chodili po okraji těchto tratí, a jdou-li ve skupince, pak za sebou.

Krkonoše jsou také vyhledávány ledolezci. Většina ledopádů se však nachází v nepřístupných lokalitách. Legálně lze lézt jen na skále na konci cesty Buď fit v Labském dole. S ohledem na denní limit 16 ledolezců je nezbytné se předem registrovat (www.krnap.cz/lezeni-na-ledopadech).

Krkonošská příroda je vzácná a křehká. Pro svou jedinečnost bylo zdejší území vyhlášeno národním parkem. Návštěvníci Krkonoš by proto měli do lůna přírody přicházet s pokorou a respektem. Více se dozvíte na: www.krnap.cz/aktuality



Krkonoše a podkrkonoší

Facebook Twitter Google+

Krkonoše - svazek měst a obcí
Zámek 1
543 01 Vrchlabí

E-mailsvazek@krkonose.eu

WWWwww.krkonose.eu

Odrážka Unikátní Krkonoše
Odrážka Turisté a cyklisté vítejte
Odrážka Lyžařský ráj
Odrážka Krkonoše pro všechny
Odrážka Hory zážitků
Odrážka Služby a doprava

Odrážka Newsletter
Odrážka Archiv

Krkonoše a podkrkonoší
  EU  

Pokud chcete zrušit zasílání e-mailů, klikněte na tento odkaz: ZDE