Jestliže se vám tento newsletter nezobrazuje správně, klikněte prosím ZDE.

Krkonoše a podkrkonoší

Krkonoše a podkrkonoší

Letní minicyklobus Pašerák

Maloúpský minicyklobus Pašerák spojuje Malou Úpu s polskými sousedy Kowary, Karpaczí a pokračuje dále přes Szklarskou Porebu do Harrachova. Nabízí nejen nespočet horských túr, ale i výlety za poznáním. Minibus s vlekem na kola pojme 20 osob na sezení, 5 osob k stání, do vleku se vejde až 30 kol. Minicyklobus jezdí každý čtvrtek v červenci a srpnu. Pokud bude autobus při návratu z Polska plný, domluvte se s řidičem, autobus přijede ještě jednou. V případě větší skupiny (nad 5 osob) je nutná rezervace na telefonu (+420) 608 476 112. V případě zájmu o jízdu mimo čtvrtek (pro skupiny nad 20 osob), volejte (+420) 608 476 112.


Více informací
Letní minicyklobus Pašerák
Projděte si nové vrchlabské questy

Projděte si nové vrchlabské questy

Vydejte se objevovat krásy Vrchlabí s jednou z nejvýznamnějších osobností historie města. Questy neboli hledačky s Gendorfem vám ukážou kudy kam. Hra připomínající „honbu za pokladem“ pobaví děti i dospělé. Vrchlabské questy vás povedou po jednotlivých zastaveních, kde hledáte indicie pro vyluštění tajenky, která vás dovede k pokladu. Questy si můžete vyzvednout v informačním centru v budově radnice na náměstí TGM.

Další zajímavé questy najdete v Trutnově (Kde jsem byl doma), ve Vítkovicích (Od mlýna k mlýnu) a ve Studenci (Tříkatastří).


Více informací

Nové muzeum psacích strojů

V Roprachticích je od léta roku 2016 otevřeno nové muzeum psacích strojů a věcí souvisejících, vyrobených do roku 1939. Muzeum můžete navštívit v zázemí rozhledny U borovice v Roprachticích od dubna do října v rozsahu otevíracích hodin rozhledny. K vidění jsou nejen historické psací stroje vyrobené do roku 1939, ale i věci související s jejich údržbou a provozem dobové kanceláře.


Více informací
Nové muzeum psacích strojů
Fotosoutěž Selfie z Krkonoš

Fotosoutěž Selfie z Krkonoš

Jarní a letní příroda Krkonoš je jedinečně pestrá. Určitě jste se o tom při své dovolené nebo výletě již nejednou přesvědčili. Krkonošské louky plné léčivých bylin s barvitým kobercem rozkvetlých květin, zurčivé potoky, bohaté lesy, sluníčkem ozářené vrcholky a údolí, ale i lijáky, vichr či hustá mlha, to vše k letním horám patří. Patří k nim ale také lidé, návštěvníci, usměvavé opálené tváře, děti poskakující mezi kalužemi, cyklisté…

A právě o tom je naše nová fotosoutěž. Foťáky i telefony jsou po vaší dovolené jistě plné fotek a určitě nechybí ani pár selfie s krkonošskými panoramaty… Podělte se o ně s námi!


Více informací

Krkonošemi prstem po mapě

Podle turistických map se v Krkonoších chodilo už za císaře pána a lze z nich o cestách vyčíst mnohem více, než jen jaká je jejich délka a barevné značení. Zveme vás na výstavu turistických map, kterou najdete v Krkonošském muzeu v bývalém augustiniánském klášteře ve Vrchlabí a je přístupná denně mimo pondělí od 8.00 do 16.30 až do 30. října 2016. Vystavených originálů je 28. Další mapy je možné prohlížet v digitální podobě. Jde o mapy vydané od počátku 19. století do konce 20. století. Nejstarší vystavená mapa je z roku 1806 od Josefa Hosera, který ji vydal jako doplněk ke svému průvodci.


Více informací
Krkonošemi prstem po mapě
Trubičková stezka v Hořicích je otevřena!

Trubičková stezka v Hořicích je otevřena!

Od letošních letních prázdnin si děti a jejich rodiče mohou projít Trubičkovou stezku, která je instalována ve Smetanových sadech v Hořicích. Projít sedm zastavení, splnit sedm úkolů a vyluštit tajné heslo. To je vše, co musí splnit poutník na nové stezce k tomu, aby se stal opravdovým Trubičkovým znalcem. V infocentru, muzeu a na webových stránkách je zdarma k dostání pracovní list, ve kterém se dozvíte více. A k čemu slouží tajné heslo? To musí poutník pošeptat pracovníkovi v infocentru nebo v muzeu a na základě toho si pak odnese sladkou odměnu.


Více informací

Vesnice Královéhradeckého kraje roku 2016

Obec Rudník, vyhlašovatelé soutěže a Královéhradecký kraj vás srdečně zvou na slavnostní předávání ocenění a udělení titulu »Vesnice Královéhradeckého kraje roku 2016«. Akce se uskuteční 20. 8. 2016 v areálu základní školy v Rudníku od 10.00 hod. Program bude bohatý a zajímavý: 9:00–10:00 Příjezd a prezence hostů, 10:00–12:00 Oficiální část programu, 12:30–13:00 Saxy Baby, 13:00–15:00 Big Band Dvorský, 15:00–17:00 Václav Koubek, 17:00–20.00 Black Jack, 20:00–22:00 Echt!. Těšíme se na Vás.

 


Více informací
Vesnice Královéhradeckého kraje roku 2016
Krkonoše a podkrkonoší

TOP akce v Krkonoších a Podkrkonoší


Open air festival Keltská noc

04.08.2016

Open air festival Keltská noc

Open air festival Keltská noc má díky svému místu konání punc nejvýše pořádaného festivalu v Čechách a tudíž se může pyšnit i nejhezčím výhledem. Přijeďte se o tom přesvědčit o víkendu 4. - 6. srpna a poslechnout si pod světoznámým harrachovským mamutím můstkem např. Vypsanou fiXu, Horkýže Slíže, Wohnout, Arakain či veselou partičku Tří sester. Návštěvníci se mohou těšit na vskutku velkolepý ročník letošního festivalu.


Více informací



Porciunkule 2016 v Hostinném

05.08.2016

Porciunkule 2016 v Hostinném

Původně františkánská slavnost je ve městě pořádána nepřetržitě už od roku 1684. Kromě stánků s nabídkou nejrůznějšího zboží zde na návštěvníky čeká zajímavý kulturní program od 5. do 7. srpna 2016. V sobotu o půlnoci probíhá tzv. Půlnoční rozhovor obrů zakončený překrásným ohňostrojem. Podrobný program získáte na webových stránkách.


Více informací



Pasecké hudební slavnosti

05.08.2016

Pasecké hudební slavnosti

Další ročník festivalu vážné hudby v Pasekách nad Jizerou se bude tradičně odehrávat v kostele sv. Václava po celý víkend, 5. - 7. 8. 2016. Slavnosti zahrnují páteční koncert k 700. výročí narození Karla IV., sobotní matiné a nedělní slavnostní mši svatou.


Více informací



Krkonošské klání

06.08.2016

Krkonošské klání

13. ročník koňských závodů v Horním Lánově na hřišti. Soutěží se jak v parkuru (včetně napínavého skoku mohutnosti), tak ve westernových disciplínách (klíčová dírka, barely). Účastní se všechna plemena koní s jezdci malými i velkými. Po slavnostním nástupu a dekorování následují zábavné soutěže pro diváky, např. hod kládou. Bohaté občerstvení.


Více informací



Česká Tourist Trophy Hořice

06.08.2016

Česká Tourist Trophy Hořice

O víkendu 6. a 7. 8. 2016, zaburácí na hořickém okruhu závodní motocykly. K vidění bude Česká Tourist Trophy, tedy závody třídy Klasik. Součástí srpnového závodního víkendu budou i čtyři závody moderních motocyklů. Konkrétně se pojedou dva a dva závody třídy SUPERSPORT a  SUPERBIKE. Body se započítávají do prestižního seriálu International Road Racing Championship (IRRC). Tedy jde o neoficiální mistrovství Evropy v závodech na přírodních okruzích. Seriál je složen ze závodů v Belgii, Nizozemí, Finsku, Německu a v Hořicích.


Více informací



Svatovavřinecká pouť na Sněžku

10.08.2016

Svatovavřinecká pouť na Sněžku

Program: 7:30 odchod od kostela sv. Petra ze Špindlerova Mlýna po červené turistické značce přes Kozí hřbety, 9:30 žehnání vody u Rennerovy studánky - přineste si nádoby na vodu, 12.00 poutní mše svatá na Sněžce. Pokračujme v tradici, která sahá až do 17. století. Pro příchozí jsou již podruhé připraveny Kartičky poutníka, do nichž je možno získat razítko sv. Vavřince – patrona Krkonoš. Ať už na náš nejvyšší vrchol připutujete odkudkoliv a jakkoliv, těšíme se na Vás!


Více informací



Znovuotevření kostela Nanebevzetí Panny Marie

12.08.2016

Znovuotevření kostela Nanebevzetí Panny Marie

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Horním Maršově je nejstarší stavební památkou východních Krkonoš. Po letech se dočkal kompletní rekonstrukce a v pátek 12. srpna bude slavnostně znovuotevřen. Tento prastarý pamětník života místních horalů přivítá návštěvníky koncertem kapely Hradišťan s Jiřím Pavlicou, výstavou Místo mého srdce v jeho bývalé faře, dnes sídla organizace DOTEK, následovat bude požehnání od Jana Rybáře a slavnostní den zakončí koncert kapely Nezmaři. Proběhnou zajímavé prohlídky kostela a fary, tři výstavy v areálu DOTEK.


Více informací



Krkonošské pivní slavnosti

13.08.2016

Krkonošské pivní slavnosti

Již 19. ročník tradičních slavností ve Vrchlabí na náměstí TGM. Těšit se můžete na den plný skvělé hudby, vynikajícího piva minipivovarů z hor, masové hody, krkonošské speciality, pivní soutěže a školu čepování s Jardou Učíkem. Pro děti je připraven Pirátský rodinný park a hlídaný dětský koutek s Makovičkou zdarma. Celý den moderuje Petr Říbal z TV Nova. Na podiu vystoupí kapely Beat Brtewski, Elefun, Voxel, Cirkus Blues, Barbarella, Memphis, Rockset, Jaroslav Uhlíř s kapelou, Queenie, Alibi Rock. Noční svoz pivními autobusy společnosti KAD je zajištěn.


Více informací



Mezinárodní výstava Jiřin v Lánově

13.08.2016

Mezinárodní výstava Jiřin v Lánově

Český zahrádkářský svaz DAGLA, pěstitelé jiřin, společně s Klubem důchodců Lánov, infocentrem a obcí Lánov pořádají MEZINÁRODNÍ VÝSTAVU JIŘIN, a to již 2. ročník, tentokrát ve dnech 13. a 14. srpna 2016 od 10:00 do 17:00 hodin v Horním Lánově - ve velkém sále. V sobotu je navíc připravena hudební vložka a ocenění nejlepších vystavovatelů. Vstup dobrovolný.


Více informací



Svět květin v Trutnově

19.08.2016

Svět květin v Trutnově

Tradiční prodejní výstava všeho, po čem srdce zahrádkáře může zatoužit, se již po 39. koná ve škole a na hřišti v Horním Starém Městě (3 km ze středu města směrem na Svobodu nad Úpou). Pro návštěvníky je připraven prodej širokého sortimentu skalniček, cibulovin, konifer, citrusů, kaktusů, pokojových a dalších květin. Hlavní proud doplňuje prodej rukodělných výrobků a samozřejmě nebude chybět ani občerstvení a kulturní doprovod. Výstava je otevřená od 19. - 21. srpna 2016, v pátek a v sobotu od 8 do 18 hod, v neděli do 16 hod.


Více informací



Theatrum Kuks

23.08.2016

Theatrum Kuks

Festival barokního divadla, opery a hudby v malebném prostředí nedalekého hospitalu Kuks se bude tentokrát odehrávat v termínu 23.- 28. srpna 2016. Festival navazuje na výjimečnou mezinárodní kulturní tradici lokality (sochařství, architektura, rytectví, hudba, divadlo, knihtisk aj.) a na kombinaci jazykových kultur (latinské, německé, české, francouzské, italské, slezské) domácího baroka.


Více informací



Festival jídel aneb Jak se vaří v Krkonoších

26.08.2016

Festival jídel aneb Jak se vaří v Krkonoších

Velmi oblíbenou letní akcí se stal od prvního ročníku špindlerovský kulinářský festival s názvem „Jak se vaří v Krkonoších“. Krkonošští restauratéři a hoteliéři připraví ve Špindlerově Mlýně o víkendu 26. - 28. 8. 2016 řadu místních specialit, které umožní všem návštěvníkům podniknout velmi zábavnou, poučnou a především chutnou výpravu do dějin krkonošské gastronomie. Sobotní program zpestří řada doprovodných akcí, jako například jazzové koncerty, barmanská show či prezentace jídel z hmyzu s jejich ochutnávkou.


Více informací


Nejezděte do kopce na kole. Využijte Krkonošské cyklobusy!

Krkonošské cyklobusy každoročně pomáhají cyklistům a pěším turistům s dopravou po Krkonoších a jejich podhůří a plánováním výletů do zajímavých míst našich nejvyšších hor.  Autobusy jsou v roce 2016 v provozu od 28. května do 29. září. V červenci a srpnu jezdí denně, v září ve čtvrtek, sobotu, neděli a svátek. Všechny autobusy jsou vybaveny na přepravu 15 - 30 kol. 

Jízdní řády si můžete tady STÁHNOUT, prohlédnout na webových stránkách www.krkonose.eu/cs/cyklobusy, získáte je také na pultech krkonošských infocenter a najdete je i v klasických jízdních řádech na zastávkách a na www.jizdnirady.idnes.cz.



Krkonoše a podkrkonoší

Facebook Twitter Google+

Krkonoše - svazek měst a obcí
Zámek 1
543 01 Vrchlabí

E-mailsvazek@krkonose.eu

WWWwww.krkonose.eu

Odrážka Unikátní Krkonoše
Odrážka Turisté a cyklisté vítejte
Odrážka Lyžařský ráj
Odrážka Krkonoše pro všechny
Odrážka Hory zážitků
Odrážka Služby a doprava

Odrážka Newsletter
Odrážka Archiv

Krkonoše a podkrkonoší
  EU