Jestliže se vám tento newsletter nezobrazuje správně, klikněte prosím ZDE.

Krkonoše a podkrkonoší

Krkonoše a podkrkonoší

Krkonošské cyklobusy 2017 - zahájení provozu se kvapem blíží

Krkonošské cyklobusy se poprvé na krkonošské silnice vydají v sobotu 3. 6. 2017. Opět budete moci využít 6 linek autobusů, které křižují Krkonoše a propojují je i s podhůřím. V červnu budou cyklobusy jezdit o víkendech, v červenci a srpnu denně, v září potom ve čtvrtek, sobotu, neděli a svátek. Všechny autobusy jsou vybaveny na přepravu 15 - 35 kol. Jízdní řády jsou k nahlédnutí i stažení na webových stránkách. Tištěné propagační materiály můžete získat v informačních centrech po celých Krkonoších.


Více informací
Krkonošské cyklobusy 2017 - zahájení provozu se kvapem blíží
Cesta Obřím dolem je opět průchozí

Cesta Obřím dolem je opět průchozí

Dřevěný mostek u Trkače v Rudné rokli na jihozápadním svahu Sněžky nevydržel letos v dubnu nápor sněhu a jeden z jeho nosníků se prolomil. Průchod turistů po provizorně zpevněné lávce byl možný pouze na vlastní nebezpečí. Na konci května proběhla oprava lávky, aby začátkem června již byla modře značená cesta Obřím dolem na Sněžku bez omezení průchozí. Lávka se nachází v lavinovém poli známém jako Krakonošova rukavice, zátěž způsobená akumulací sněhu i možným pádem lavin je zde značná, a tak mostek přes Rudný potok zákonitě trpí.


Více informací

Hornické památky čekají jubilejní návštěvníky

Měděný důl Bohumír v Jívce i Hornický skanzen v Žacléři se letos dočkají 11 111. návštěvníka. Přijďte na prohlídku a budete-li mít štěstí, vyhrajete zajímavé ceny. Důl Bohumír v Jívce připravil pro návštěvníky nový hornický fotokoutek, kde se můžete na chvíli stát pravými horníky. Ve dnech 30. 6. - 2. 7. 2017 mají děti a studenti volný vstup při akci Za vysvědčení do dolu.

Hornický skanzen v Žacléři láká turisty na netradiční rozhlednu, která se nachází v ochozu lanovnic těžní věže. Krom toho vás při prohlídce zavedou do všech prostor dolů a přiblíží těžbu uhlí.


Více informací
Hornické památky čekají jubilejní návštěvníky
Zahájení lázeňské sezony 2017... tentokrát v retro stylu

Zahájení lázeňské sezony 2017... tentokrát v retro stylu

Celodenní kulturní program v Janských Lázních pro velké i malé návštěvníky začne v sobotu 3. června 2017 v 10 hodin svěcením pramene. Během dne se pak můžete těšit na bohatý kulturní program na dvou podiích na kolonádě, program pro děti před dětskou léčebnou VESNA - soutěžní stanoviště Krakonošova stezka; loutková představení; živá zvířata, například kozí agility představení; plechová šlapací autíčka; R/C trucky s modelovou silnicí, překladištěm a čerpací stanicí, řemeslné stánky a dílničky pro děti, ukázky práce horské služby a mnoho dalšího.


Více informací

Tábor na Lišce a medování pro všechny

Holiday Park Liščí Farma připravil na letošní léto opět zábavu pro děti v podobě příměstského tábora. Děti si vyzkouší nejrůznější sportovní aktivity, ale i kreativní činnost pod vedením profesionálních instruktorů. To vše v malebném prostředí mezi Dolní Brannou a Vrchlabím. Novinkou letošního roku je "medování". Se zdejšími včelami vás ochotně seznámí Slávek Pech, který zde úspěšně pokračuje v rodinné tradici. Ochotně odpoví na vaše otázky a nabídne výsledný produkt, lahodný a zdravý med.


Více informací
Tábor na Lišce a medování pro všechny
Sněžka Sherpa cup – nejtěžší závod horských nosičů v České republice

Sněžka Sherpa cup – nejtěžší závod horských nosičů v České republice

Ženy nesou náklad o hmotnosti 20 kg, většina mužů 40 kg a ti nejudatnější 60 kg! Z Pece Pod Sněžkou až na vrchol Sněžky je to 6,4 km, převýšení 754 m. Ten nejlepší – lékař Martin Mazal v loňském roce zvládl trasu přes Obří důl doslova uběhnout za 1 hodinu a 18 min, o 4 min později si pro první místo v ženské kategorii došla Iva Dolečková. Pro běžného turistu je to čas, který mu nestačí ani na cestu ze Sněžky dolů, a to jen s malým batůžkem. Již šestý ročník, který se koná v sobotu 10. 6. 2017, prověří síly těm nejodvážnějším. Start závodu je v 10 hod. v Peci pod Sněžkou před budovou nové stanice lanové dráhy na Sněžku.


Více informací
Krkonoše a podkrkonoší

Tipy na zajímavé akce v regionu


Krkonošské pivní slavnosti, tentokráte v Jilemnici

03.06.2017

Krkonošské pivní slavnosti, tentokráte v Jilemnici

Tradiční Krkonošské pivní slavnosti jsou jednou z nejpopulárnějších kulturních akcí svého druhu. Pravidelně ji navštěvují nadšenci pivního moku z českých luhů a hájů a také z dalekého zahraničí, nabízí různorodé druhy značek ostřílených pivovarů, ale i nových mini přírůstků. Ve Vrchlabí se uskuteční již dvacátý ročník letos v létě a při této jedinečné příležitosti v Jilemnici proběhne první ročník Krkonošských pivních slavností v sobotu 3. června. Vystoupí skupiny: Wohnout, Vaťák, Alibi rock, Pavel Calta, Jam&Bazar a další. Připraven bude dětský koutek a fotobedna.


Více informací



Den dětí na Zubačce

03.06.2017

Den dětí na Zubačce

Na Den dětí vyjedou zvláštní vlaky na Zubačce. Trasy zvláštních vlaků: Kořenov – Tanvald a zpět, Tanvald – Harrachov a zpět (2x), Kořenov – Harrachov a zpět (3x). Nejen pro děti vyjede na trať motorová ozubnicová lokomotiva T426.0, motorový vůz M240.056, vozy Balm, Balm Bistro. Historická tramvaj: Liberec – Jablonec nad Nisou a zpět. Historický autobus: Jablonec nad Nisou – Tanvald a zpět, Kořenov – Jizerka a zpět (3x), Kořenov - Příchovice U Čápa a zpět (2x). Doprovodný program: jízdy důlního vláčku, občerstvení.


Více informací



Slavnost pod Majákem Járy Cimrmana

10.06.2017

Slavnost pod Majákem Járy Cimrmana

V Příchovicích se pro vás chystá slavnost k 3. výročí otevření Majáku a muzea J. Cimrmana. Celodenní program v areálu U Čápa s duchem našeho velikána v muzeu, na majáku i v lesoparku. Dobové kostýmy i vozy, živá hudba, vystoupení, překvapení, stánky, slunce, občerstvení. Tradiční Spanilá jízda na velocipedech všeho druhu přijede ke kostelu v neděli kolem hodiny polední. V Navarově u mostu proběhne zároveň slavnostní start i křest mostu. Program bude pokračovat liptákovským alegorickým průvodem, vystoupením pěveckého sboru, cvičením sokolů, vystoupením vlastenců z Českého Šumburku...


Více informací



Ekofestival Doteky

16.06.2017

Ekofestival Doteky

Patnáctý ročník festivalu, který kromě zajímavých hudebních směrů a alternativních divadel propaguje myšlenku udržitelného života. Koncerty, workshopy, občerstvení. Odehraje se v zahradě areálu Dotek v Horním Maršově od pátku 16. do soboty 17. června 2017.


Více informací



Kolo pro život Vrchlabí – Špindl Tour Škoda Auto 2017

17.06.2017

Kolo pro život Vrchlabí – Špindl Tour Škoda Auto 2017

Červnový závod zavede bikery do jednoho z nejhezčích středisek Krkonoš. Zázemí akce se nachází na letišti Vrchlabí, kde se v rámci dětských závodů utkají nejmenší cyklisté. Start ostatních tratí je situován na historické vrchlabské náměstí. Trať je vedena stinnými lesními cestami, rozkvetlými letními loukami a podél zurčících potůčků. Unikátní Fitness jízda pro rodiny s dětmi zahrnuje výjezd lanovkou i s koly do nejvyšších partií, pohodové sjezdy a dobře zásobené občerstvovací stanice, včetně místních specialit.


Více informací



Špindlerovská pouť

23.06.2017

Špindlerovská pouť

Poslední červnový víkend 23. - 25. 6. 2017 ve Špindlerově Mlýně patří tradiční špindlerovské pouti, kterou odstartuje páteční Pouťový běh do vrchu pro širokou veřejnost. V sobotu a v neděli se můžete těšit na hudební interprety: Karel Gott Cover Band, Špindleráček (folklórní kapela), Michal Horák, Pískomil se vrací (kapela hraje dětem), Děti ráje (muzikálové hity), Roman Vojtek + kapela Fantastic 80´s, kapela S(nad) váhou, Jan Bendig, The Vintage Band,… Nebude chybět pohádka pro děti, akrobatické show, gymnastické vystoupení, výtvarné dílny a „pouťové labutě“.


Více informací



Výstup lánovských na Sněžku

24.06.2017

Výstup lánovských na Sněžku

13. ročník turistického pochodu, 2 varianty - 20 km (infocentrum - Tetřeví boudy a zpět) nebo 44 km (infocentrum - Sněžka a zpět). Diplom pro všechny účastníky a zvláštní odměna pro pokořitele Sněžky. Za vyluštění hádanky po cestě dáreček. Jídlo a nápoj pro všechny borce zdarma v cíli cesty.


Více informací



Krkonošský půlmaraton

24.06.2017

Krkonošský půlmaraton

Již 6. ročník běžeckého půlmaratonu vedoucí hornatým terénem a krásnou přírodou kolem Žacléře. Start je na Rýchorském náměstí v Žacléři. Délka tratě je 21,1 km a převýšení 650 m. Povrch je převážně terénní, štěrk, asfalt, louky a lesní pěšiny.


Více informací



Maloúpský jarmark

24.06.2017

Maloúpský jarmark

Celodenní akce pro rodiny s dětmi plná jarmareční zábavy, hudby, programu pro děti a ukázek z historie v kouzelném prostředí u kostela sv. Petra a Pavla v Malé Úpě. Řemeslné stánky, předvádění dobových řemesel, dobré jídlo a pití, dobrá nálada. Přijďte se pobavit a strávit pohodovou sobotu na horách.


Více informací



Draci na Dolcích

24.06.2017

Draci na Dolcích

Již 7. ročník závodu dračích lodí na přírodní nádrži v kempu Dolce. Zahájení závodu firemních a amatérských posádek na trati dlouhé 200 m bude v sobotu od 9 hod. Utvořte tým 20 pádlujících a přijďte si k nám zasoutěžit a užít si skvělý den plný zábavy! Přijďte si zazávodit nebo jen tak se pokochat sledováním úžasných dračích lodí v akci. Mimo závody nabízí areál rovněž široké sportovní zázemí pro vyřádění těch nejmenších nebo těch, které už lodě nebaví.


Více informací


Železniční doprava v Krkonoších nesmí „padnout“

To je hlavní cíl iniciativy, podporované Svazkem Krkonoše. Za tím účelem by v dohledné době měla vzniknout pracovní skupina lidí, kteří v intencích Integrované strategie regionálního rozvoje Krkonoš, resp. Akčního plánu, budou iniciovat možnosti udržení železniční dopravy, oživení života kolem železnice i případné rekonstrukce či modernizace související infrastruktury.

K tomu Jan Sobotka, předseda Krkonoš – svazku města a obcí, uvedl: „V celkové koncepci rozvoje regionu je důležitý náš nadhled. Ten jednoznačně signalizuje důležitost udržení stávající železniční cesty jak z pohledu dopravní obslužnosti, tak možností turistické nabídky. Všem nám je jasné, že se jedná o potenciál, který je třeba rozvíjet. Pokud ale Kraje nebudou  železnici podporovat, i když je v současné době ztrátová, přestane plnit svoji funkci a ztratí smysl úplně. A to nesmíme dopustit.“

Připomeňme, že železniční trať vede řadou krkonošských měst a obcí a spojuje je na polské v straně se Szklarskou Porebou, Jelení Horou, Lubawkou a vrací se zpět do Čech. K čemuž Jan Sobotka řekl: „Mezi Kořenovem a Rokytnicí nad Jizerou chybí zhruba desetikilometrový úsek, který byl v plánu již údajně za Rakouska-Uherska. Dnešním pohledem je dokončení tratě drahá záležitost, ale není nereálná. Pokud by časem nová trať vznikla, vytvořil by se tím uzavřený železniční okruh kolem českých i polských Krkonoš. A to je zásadní. Musíme zachovat stávající a do budoucna se snažit o dokončení propojení. Tím získá trať obrovský význam pro celé příhraniční území, jak pro turismus, tak dopravní obslužnost i s nákladní dopravou. Na takto vzniklou „páteř“ mohou navazovat další prvky veřejné dopravy, jako lanovky, elektrobusy, apod.“

K tématu Eva Zbrojová, starostka Harrachova, uvedla: „Příkladem je znovuobnovení provozu na úseku Harrachov– Jakuszyce – Szklarska Poręba Górna kde v současné době jezdí vlaky v sezoně každou hodinu a jsou hojně využívány jak turisty tak ostatními cestujícími. Železniční stanice Harrachov ožila i za přispění města, které okolí stanice postupně rekultivuje."

V té návaznosti J. Sobotka doplnil: „Trať je třeba doplnit dalšími vlakovými zastávkami. Budovy by mohly postupně přejít za symbolické ceny do majetku měst a obcí a ty by do nich mohly vdechnut nový život. Svazek Krkonoše může vydávat mapy se zpracovanými nabídkami turistických cílů na trase a tak pomoci s propagací dopravy a podpořením zájmu o jízdy vlakem,“ konkretizoval J. Sobotka a ještě připomněl: „I město Vrchlabí už má vyhotovenu novou studii na využití a vylepšení stávajícího vlakového nádraží. Tak by mohla být postupně kultivována všechna nádraží na trati s cílem zatraktivnit místa, aby zase nastal důvod jezdit vlaky. Budeme postupovat krok po kroku a do myšlenky vtahovat širokou i odbornou veřejnost. Ekonomický smysl totiž nepřijde do té doby, dokud nebude železnice v Krkonoších řešena komplexně,“ uzavřel J. Sobotka.

Další tiskové zprávy Svazku Krkonoše



Krkonoše a podkrkonoší

Facebook Twitter Google+

Krkonoše - svazek měst a obcí
Zámek 1
543 01 Vrchlabí

E-mailsvazek@krkonose.eu

WWWwww.krkonose.eu

Odrážka Unikátní Krkonoše
Odrážka Turisté a cyklisté vítejte
Odrážka Lyžařský ráj
Odrážka Krkonoše pro všechny
Odrážka Hory zážitků
Odrážka Služby a doprava

Odrážka Newsletter
Odrážka Archiv

Krkonoše a podkrkonoší
  EU  

Pokud chcete zrušit zasílání e-mailů, klikněte na tento odkaz: ZDE