Jestliže se vám tento newsletter nezobrazuje správně, klikněte prosím ZDE.

Krkonoše a podkrkonoší

Krkonoše a podkrkonoší

Stezka korunami stromů se otevře 2. července 2017

Stezka korunami stromů Krkonoše je dokončena a první návštěvníky přivítá už 2. července. Těšit se mohou na procházku v celkové délce 1 511 metrů, která je zavede ke korunám stromů, ale i k jejich kořenům. Na Stezce vystoupají až do výšky 45 metrů a budou si moci vychutnat výhledy na tři světové strany – jih, východ a západ. „Návštěvníci se mohou těšit na jedinečný zážitek. Nejen, že se budou moci podívat až k vrcholkům stromů, z nichž některé jsou staré až 150 let, ale díky podzemní jeskyni budou mít možnost poznat i jejich kořenovou část. Čeká je zde expozice, kterou připravuje Správa Krkonošského národního parku,“ uvádí Filip Pekárek, jednatel společnosti Stezka korunami stromů Krkonoše. Důraz na vzdělávání a budování pozitivního vztahu je jednou z hlavních myšlenek Stezky. Vedle podzemní expozice proto na návštěvníky čekají také didaktické zastávky, v rámci kterých se dozvědí spoustu zajímavostí o krkonošském smíšeném lese.


Více informací
Stezka korunami stromů se otevře 2. července 2017
Výleťák po Žacléřsku

Výleťák po Žacléřsku

Svazku Krkonoše se vydařil další z řady sympatických počinů na podporu propagace území nejvyšších českých hor. Populárně - naučně zpracované šestnáctikilometrové pěší putování krajem Žacléřska, od rozhledny Eliška, přes dělostřeleckou tvrz Stachelberg, přes historické městečko Žacléř s Prkenným dolem na Rýchory, je zveřejněno na internetovém portálu Stream.cz. Od nedávné doby, kdy byla na turistickém serveru obrazová, téměř čtyřiapůlminuty dlouhá stopáž uvedena, má téměř šedesát tisíc zhlédnutí


Více informací

Nová Krkonošská sezona

V krkonošských informačních centrech získáte zdarma nové vydání turistických novin Krkonošská sezona. Obsahují mj. zajímavé rozhovory - s fotografem Bohdanem Holomíčkem, ředitelem Krkonošského muzea v Jilemnici Janem Luštincem a šéfkuchařem Lukášem Čížkem. Noviny přináší informace o Pohádkových Krkonoších a razítkovací hře „Po stopách Krakonoše“, ale i o dalších aktivitách Krkonoš – svazku měst a obcí. Noviny nabízí možnosti výletů pro rodiny s dětmi, i toulky krkonošskou minulostí s tématem letectví.


Více informací
Nová Krkonošská sezona
Příběh Labské boudy

Příběh Labské boudy

Vyšel příběh Labské boudy. Jak horskou chatku nahradil betonový kolos. Labská bouda je sice neodmyslitelnou součástí Krkonoš, ale na první knižní publikaci o sobě dlouho čekala. Napravil to až sedmasedmdesátiletý krkonošský badatel a historik Miloslav Bartoš, který kvůli příběhu stavby několik let bádal v archivech. Původní stavbu dnes pamatuje už málokdo. Železobetonová Labská bouda je vidět jako na dlani už z cesty od Vrbatovy boudy. Ani se nechce věřit, že ještě před 50 lety zhruba v místech dnešní devítipodlažní stavby v nadmořské výšce 1 320 metrů nad mořem stála stylová dřevěná horská bouda.

 

 


Více informací

Červencové TOP akce

V červenci se můžete naučit fotit na Fotofestu v Horní Malé Úpě. Dále je pro děti i dospělé opět připravena Kalenská pouť s Nočním výstupem na Sněžku. Nejen pro milovníky hudby bude XII. ročník Vrchlabského hudebního léta. Další akcí, na kterou se můžete těšit, je Den lidových řemesel v Žacléři, nebo Mlynářovy toulky ve Špindlerově Mlýně. Kulturního ducha uspokojí cyklus Klášterní struny v Hostinném, kde vystoupí Ivan Hlas trio, či Krakonošovy letní podvečery v Jilemnici. Pro milovníky zlatavého moku bude Krakonošův pivní den v Černém Dole. Tradiční řemesla si užijete na Dni krkonošských řemesel v Trutnově Voletinách. Krkonošskou kuchyni a jiné speciality budete ochutnávat na stejnojmenné akci v Rokytnici nad Jizerou. Pro ty, co milují dřevo a sochy je připraveno Svatoanenské dřevosochání v Harrachově. A na závěr července je pro sportovce připraven Krakonošův cyklomaraton, který začíná i končí v Trutnově. 


Více informací
Červencové TOP akce
Pašerák - letní minicyklobus

Pašerák - letní minicyklobus

Cyklobus Pašerák jezdí v červenci a srpnu každý čtvrtek, pátek a sobotu přes polské území (Kowary, Karpacz a Szklarska Poreba) a tak umožní buď jednodenní výlet nebo pro víkendové hosty možnost krásné hřebenovky… Pašerák má kapacitu 20 osob a za sebou táhne vlek pro 30 kol. Pašerák vyjíždí ráno z Trutnova, pokračuje přes Svobodu nad Úpou, Horní Maršov, do Malé Úpy a dále přes Polsko do Harrachova.


Více informací

Život pod horami v Horní Branné

Život pod horami je názvem stálé historicko-národopisné expozice obcí Horní Branná a Valteřice, která je umístěná ve třech místnostech v přízemí renesančního zámku z roku 1582 v Horní Branné. Zdařilou rekonstrukcí prostor někdejší výrobny sýra vznikla sympatická expozice mapující vývoj spojených vsí Horní Branné a Valteřic od kolonizace Krkonoš až po současnost. Vstup do muzea vede z nádvoří do nejzdobnějšího domu pokrytého sgrafity, před nímž stojí ve dřevě vyvedený Bedřich Soukup, první výrobce lyží v Krkonoších. Autory námětu a libreta jsou Jiří Louda a Jan Luštinec. 


Více informací
Život pod horami v Horní Branné
Čtvrtý ročník Krkonošského cyklomaratonu

Čtvrtý ročník Krkonošského cyklomaratonu

Již tradiční silniční cyklistický závod napříč obcemi východních Krkonoš s přesahem do polského příhraničí se pojede v sobotu 29. července. Trať letošního 4. ročníku nabídne dlouhou trať o délce 145 km s převýšením 2 606 metrů a krátkou trať o délce 98 km. Součástí cyklistického svátku budou opět dětské závody, vrchařská soutěž a bohatý doprovodný program. Startuje se v 10 hodin. Start i cíl v Trutnově u Společenského centra UFFO.


Více informací

Nabité vrchlabské léto

Letní sezona již začíná, a proto by vás Regionální turistické informační centrum Vrchlabí, které připravilo tuto zajímavou nabídku, rádo pozvalo do Vrchlabí. V přehledu najdete nabídku toho nejzajímavějšího, co můžete ve Vrchlabí, bráně Krkonoš, o letních prázdninách podniknout.


Více informací
Nabité vrchlabské léto
Mapa republiky již téměř roztála

Mapa republiky již téměř roztála

I v Krkonoších brzy skončí zima. Alespoň podle místních obyvatel, kteří tvrdí, že dokud neroztaje sněhové pole zvané Mapa republiky, zima ještě neřekla poslední slovo. Právě červnové teplé dny značně zmenšily zbytky sněhu, který zůstával na svahu Studniční hory. V letošním roce zde odborníci ze Správy KRNAP naměřili pouhých 9,5 metru sněhové vrstvy (28. března 2017) oproti běžné výšce přes 13 metrů. Maximální mocnost naměřili v zimní sezoně 1999/2000, kdy zde bylo 15,7 metru. Při letos zřejmě posledním měření (21.6.) odborníci naměřili 6 m vysokou vrstvu. Můžeme odhadovat, že tyto zbytky sněhu roztají do poloviny července.


Více informací

Trutnov uprosřed svého okolí

Turistické informační centrum Trutnov připravilo k obohacení letošní nabídky pro návštěvníky města opět nový leták s názvem Trutnov uprostřed svého okolí. Nejde tentokrát o propagaci atraktivit vlastního města, ale o připomenutí zajímavostí v jeho širším okolí. Turisté, kteří nejsou se zdejším krajem zcela obeznámeni, se tak mohou inspirovat velkým množstvím možností, kam jet, co vidět a zažít. Mohou si naplánovat výlety podle  zájmů a možností v klidu svého ubytování a potom už jenom zažívat to krásné, co naše okolí dává.


Více informací
Trutnov uprosřed svého okolí
Do polského národního parku se platí vstupné, nyní i elektronicky

Do polského národního parku se platí vstupné, nyní i elektronicky

Vstupné na polské území Krkonoš – do Karkonoskiego Parku Narodowego (KPN) – se platí již řadu let. Správa KPN před letošní letní sezónou uvedla do provozu webové rozhraní a mobilní aplikaci k on-line nákupu vstupenek. Vychází tak vstříc zahraničním turistům, mj. přicházejícím z české strany hor, kteří mají také povinnost zakoupit vstupné a přitom neprocházejí jednou z pokladen umístěných v polském podhůří. Nově tak návštěvníci mohou zakoupit vstupné do KPN elektronicky na adrese https://kpn.eparki.pl/


Více informací
Krkonoše a podkrkonoší

Správa Krkonošského národního parku vytvořila zbrusu nové Krkonošské farmářské stezky

Jmenují se podle význačných lučních druhů, které cestou návštěvníci mohou vidět. Na místních farmách si také budou moci zakoupit výrobky vyprodukované na tamních loukách. Tato aktivita je součástí projektu LIFE CORCONTICA.

Krkonošské farmářské stezky vznikly ve snaze propojit tři důležité fenomény života v Krkonoších - vzácné krkonošské louky, hospodáře, kteří se o ně starají a hospodaří na nich, a návštěvníky Krkonoš. Mnozí z místních hospodářů vyrábějí vlastní produkty, např. sýry, jogurty či uzeniny, které z těchto horských luk pocházejí. Jiní nabízejí ubytování na farmě či provozují restauraci s kuchyní z vlastních surovin. Pomocí Krkonošských farmářských stezek je možné spojit využití těchto služeb a nákup produktů s výletem, na kterém se návštěvníci dozvědí o významu luk, kterými procházejí a díky nimž jsou tyto služby poskytovány. "Hledáme nové způsoby, jak podpořit zachování druhově bohatých luk. Jedním z nich je najít pro ně opět ekonomický význam, který s rozvojem intenzivních technologií ztratily. Zapojení jejich přírodovědné hodnoty v marketingu může být tou cestou," vysvětluje Záboj Hrázský, ředitel Institutu aplikované ekologie DAPHNE a vedoucí projektu LIFE CORCONTICA.

Jednotlivé stezky jsou představeny na webových stránkách louky.krnap.cz a louky.daphne.cz. Kromě informací o hospodářstvích a loukách, přes které stezky vedou, se zde zájemci také dozvědí o náročnosti stezky, přítomnosti cyklostezky a vhodnosti terénu pro kočárek.

Tyto čtyři stezky jsou pouze prvními vlaštovkami. Další zájemci z řad krkonošských hospodářů se mohou přihlásit na kfs@daphne.cz.
 



Krkonoše a podkrkonoší

Facebook Twitter Google+

Krkonoše - svazek měst a obcí
Zámek 1
543 01 Vrchlabí

E-mailsvazek@krkonose.eu

WWWwww.krkonose.eu

Odrážka Unikátní Krkonoše
Odrážka Turisté a cyklisté vítejte
Odrážka Lyžařský ráj
Odrážka Krkonoše pro všechny
Odrážka Hory zážitků
Odrážka Služby a doprava

Odrážka Newsletter
Odrážka Archiv

Krkonoše a podkrkonoší
  EU  

Pokud chcete zrušit zasílání e-mailů, klikněte na tento odkaz: ZDE