Jestliže se vám tento newsletter nezobrazuje správně, klikněte prosím ZDE.

Krkonoše a podkrkonoší

Krkonoše - jedinečné navenek, přátelské uvnitř

Krkonoše jsou hory mnoha českých Nej. Jsou nejvyšší, nejnavštěvovanější, jediné s vysokohorským rázem a neuvěřitelně pestrou přírodou. Najdeme zde strmé ledovcové kary i rozlehlé horské louky, skalnaté hřebeny i malebná údolíčka lemovaná roubenými domky. Zaposlouchejme se do hukotu vodopádů i tajemného ticha slatí a rašelinných jezírek. A pak je zde Sněžka, tato velebná královna hor, která důstojně shlíží na celé své panství.

Krkonoše a podkrkonoší

Lanovka na Sněžku pojede pouze o víkendech

Kabinová lanovka na Sněžku od 4. do 29. dubna s výjimkou víkendů nepojede. Důvodem odstávky je pravidelná jarní údržba. Do plného provozu v letní sezoně se lanovka rozjede v sobotu 30. dubna. Kabinová lanovka je po kompletní výměně v provozu od prosince 2013. Nové zařízení za více než 300 milionů korun nabízí turistům čtyřmístné kabiny místo dřívějších otevřených dvousedaček. Doba jízdy na vrchol se zkrátila z 25 na 16 minut, kapacita lanovky však zůstala stejná, což byla podmínka ochránců přírody.


Více informací
Lanovka na Sněžku pojede pouze o víkendech
Měděný důl Bohumír zahajuje turistickou sezónu

Měděný důl Bohumír zahajuje turistickou sezónu

Měděný důl Bohumír v Jívce na Trutnovsku zahajuje turistickou sezónu 1.5.2016. Letos se návštěvníci mohou těšit na novou expozici fotografií, dokumentů a historických důlních předmětů.

Důl byl provozován od poloviny 19. století až do roku 1959, kdy z něj vyfárali poslední horníci. Od loňského roku se do podzemí může podívat široká veřejnost a vrátit se tak v čase do dob dolování. Celkový dojem z prohlídky umocňují ochranné pomůcky, které návštěvník dostane před vstupem (plášť, přilba, svítidlo). Trasa v podzemí dlouhá cca 400 m zajímavě graduje žebříkovým výstupem větrací šachticí na povrch. 


Více informací

S novou aplikací vám neunikne žádná akce Správy KRNAP

Správa Krkonošského národního parku pořádá pro širokou veřejnost přes 200 akcí ročně. Aby zájemcům žádná akce neunikla, vytvořili Krkonošskou elektronickou aplikaci - KAP. Díky ní se dozvíte o plánovaných vzdělávacích programech v terénu, ve školách i v Krkonošském centru environmentálního vzdělávání Krtek ve Vrchlabí. Najdete v ní pravidelné fotovycházky i toulky horskou pěšinou, vedené exkurze, teoretické semináře i praktické workshopy. Zaregistrujte se a zvolte si, které pozvánky chcete dostávat, jak a kdy. Je to velmi jednoduché.


Více informací
S novou aplikací vám neunikne žádná akce Správy KRNAP
II. Infotrip Podkrkonoším „Po Královédvorsku“

II. Infotrip Podkrkonoším „Po Královédvorsku“

DM Podzvičinsko Vás srdečně zve na II. Infotrip Podkrkonoším „Po Královédvorsku“.
Program: Procházka Kuksem - Lázeňský břeh -  Vánoční ozdoby na vlastní kůži – Penzion Za Vodou – Královské město Dvůr Králové nad Labem – Afrika v ZOO Dvůr Králové. Infotrip je určen především pro pracovníky informačních center a destinačních managementů Královéhradeckého kraje. Přihlášku zašlete na e-mail info@podkrkonosi.eu.


Více informací

V Trutnově se uskuteční 7. ročník Krkonošského veletrhu

Krkonošský veletrh se bude konat v pátek 29.4. 9-18 hodin a v sobotu 30.4. 9-17 hodin v sále a na venkovních plochách Společenského centra UFFO v Trutnově. Veletrh nese podtitul – Stavíme, bydlíme se zaměřením na Stavbu – Bydlení – Zahradu – Hobby. Škála vystavovatelů bude široká – od výrobců nábytku, kuchyní až po nabídku zahradní techniky. Hojně bude zastoupená nabídka kotlů, tepelných čerpadel a izolací. Většina vystavovatelů bude nabízet výrazné výstavní slevy. Na venkovní ploše si můžete vyzkoušet jízdu na elektrokolech nebo si prohlédnout v několika stanech pestrou přehlídku domácích zvířat Českého svazu chovatelů.


Více informací
V Trutnově se uskuteční 7. ročník Krkonošského veletrhu
32. ročník Běhu Safari

32. ročník Běhu Safari

V sobotu 2. dubna odstartuje 32. ročník. Už jen několik dní zbývá do startu tradičního Běhu Safari na necelých 11 kilometrů. Zkrátka však nepřijdou ani menší závodníci, pro které je zcela nově připraven rodinný běh Lvím safari na 1800 metrů. Závody pořádá ZOO Dvůr Králové ve spolupráci s Městem Dvůr Králové nad Labem a Tělovýchovnou jednotou. Všichni návštěvníci zoo navíc mají v sobotu 2. dubna jedinečnou příležitost projít si pěšky Africké safari Josefa Vágnera (od 13 do 16 hodin).


Více informací
Krkonoše a podkrkonoší

TOP akce v Krkonoších a Podkrkonoší

V kalendáři nám již začalo jaro a s ním je spojeno i mnoho akcí v regionu. Den Země oslavují např. v Maršově, kde proběhne i jarmark regionálních produktů, nebo v Žacléři na Výtvarné dílně z recyklovatelných materiálů. Tento ekologicky důležitý den pro naši Zemi můžete oslavit též očistou svého okolí, nebo se připojit k akci pořádané Správou KRNAP – Čisté Krkonoše, kdy při procházce po turistických trasách ulehčíte přírodě od odpadků. Zima stále vládne v některých lyžařských centrech a tak ve Špindlerově Mlýně můžete vidět špičku české reprezentace na Mezinárodním mistrovství ČR v alpských disciplínách. Jarně vás jistě naladí akce Vítání ptačího zpěvu ve Vrchlabí, kdy uslyšíte nejen ptačí koncert, ale naučíte se poznávat ptáčky podle zpěvu i vzhledu. Zážitkově nabité budou dubnové koncerty, jako je Petra Janů ve Vrchlabí, nebo v rámci trutnovského Jazzince 2016 speciální koncert Richarda Müllera. Vyznavače horolezení zveme na nejen filmový festival Dech hor - Festival alpinismu a dalekých cest do Jilemnice. V Hostinném letos oslaví hned dvě výročí Karla V. Klíče, a to několika akcemi počínaje výstavou Karel V. Klíč – život a dílo.


Mezinárodní mistrovství ČR v alpských disciplínách

01.04.2016

Mezinárodní mistrovství ČR v alpských disciplínách

Mezinárodní mistrovství ČR, které se bude konat 1.-3.4.2016, slibuje každoročně zajímavý závod v alpských disciplínách, kdy se ve Špindlerově Mlýně na sjezdovkách ve skiareálu Svatý Petr bude prohánět špička české reprezentace.


Více informací



Pochod O Žižkův štít v Hořicích

16.04.2016

Pochod O Žižkův štít v Hořicích

Klub českých turistů vás zve dne 16. dubna na turistický pochod O Žižkův štít do Hořic. Turisté si mohou vybrat ze čtyř klasických pěších tras na 7, 15, 25, 35 a 50 km a čtyřkilometrovou příměstskou trasu vhodnou i pro ZTP. Pro cykloturisty pak budou připraveny okruhy na 25, 35, 55, 80 a 100 km.


Více informací



Čisté Krkonoše

23.04.2016

Čisté Krkonoše

Vycházka spojená s očistou turistických tras v Krkonoších. Přidejte se také a pomozte s jarním úklidem našich krásných hor. Akce bude probíhat po celém území Krkonošského národního parku a bude jen na vás, kterou část si vyberete. Více informací: Klára Máslová, kmaslova@krnap.cz, tel.: 737 225 507.


Více informací



Dech hor - Festival alpinismu a dalekých cest

23.04.2016

Dech hor - Festival alpinismu a dalekých cest

V průběhu obou dnů již VII. ročníku festivalu, tentokrát konaného v Jilemnici ve Společenském domě Jilm od 23. do 24. dubna 2016, se můžete těšit na přednášky, filmy, vyprávění z expedic, workshopy. V sobotu tak můžete „navštívit“ např. Indii, Aljašku, Srí Lanku, Peru, Špicberky. V neděli se koná kurz skalního a feratového lezení s výlety na hřebeny Krkonoš.


Více informací



Den Země – jarmark místních výrobců

23.04.2016

Den Země – jarmark místních výrobců

Přijeďte na tradiční oslavu Dne Země do Horního Maršova a poznejte zblízka místní výrobce! Začínáme jako vždy dopoledním výletem pro rodiny s dětmi, tentokrát po stopách místních řemesel. Hlavním letošním programem bude Slavnost místních výrobců, která pod záštitou Agentury regionálního značení představí nejzajímavější výrobce z našeho okolí.


Více informací



Výstava: Karel V. Klíč – život a dílo

29.04.2016

Výstava: Karel V. Klíč – život a dílo

Karel Václav Klíč - významný rodák z Hostinného. V letošním roce si Hostinné připomene hned dvě výročí spojené s životem tohoto významného rodáka, vynálezce hlubotisku a akademického malíře Karla Václava Klíče. 175. výročí narození a 90. výročí úmrtí. Při této příležitosti Město Hostinné ve spolupráci s Městským muzeem a místními školami připravilo bohatý doprovodný program: výstavy, pochod, vzpomínka u pamětní desky, výtvarnou akci, ukázku tiskařských technik, koncert. Vernisáž výstavy se uskuteční od 17:00 hod. ve Františkánském klášteře v Hostinném. Výstava potrvá do 29.7.2016.


Více informací



Královédvorský majáles

30.04.2016

Královédvorský majáles

Tradiční květnová kulturně-společenská akce, 30.4.-1.5.2016. Oslavy prvního máje se ve Dvoře Králové nad Labem staly tradiční květnovou akcí. Bývají připraveny koncerty kapel a hudebních skupin pro všechny věkové kategorie od dětských vystoupení přes rock až k jazzu nebo dechovce. Pro děti jsou navíc připraveny hry a soutěže. Samozřejmostí je občerstvení a večer bývá zakončen lampionovým průvodem a ohňostrojem. 


Více informací



Vítání ptačího zpěvu

30.04.2016

Vítání ptačího zpěvu

Oslavte návrat poslů jara, objevte kouzlo ranní přírody! Podle nosa poznáš kosa, podle zpěvu poznáš ostatní. Ornitologická vycházka s poslechem ptačích hlasů, objevování ptačích hnízd, odchyt a kroužkování a hry pro děti. Doporučeno vzít si s sebou dalekohled. Místem konání je rybník u letiště nedaleko Vrchlabí. Více informací získáte u Dana Bílka, dbilek@krnap.cz, tel.: 737 225 417.


Více informací


Letošek bude rokem Františka Kavána

Krkonošské muzeum Správy KRNAP v Jilemnici si v letošním roce připomene významná výročí víchovského rodáka, malíře Františka Kavána. Slavit budeme 150 let od jeho narození, 75. výročí úmrtí a 60 let Kavánovy galerie v jilemnickém muzeu.

Naší nejvýznamnější akcí bude výstava jeho obrazů, kterou zahájíme 18. března. Návštěvníci ji budou moci vidět do konce května. Po jejím ukončení bude putovat do Prahy a následně ještě do Jičína. 

U příležitosti letošních výročí vydáme edici velkoformátových pohlednic Kavánových obrazů s krkonošskými motivy, nástěnný kalendář a knihu František Kaván – život a dílo (výběr z korespondence).

Významný český malíř – krajinář František Kaván se narodil 10. září 1866 ve Víchovské Lhotě u Jilemnice († 16. prosince 1941, Libuň). Malbu studoval na pražské Akademii v krajinářském ateliéru u Julia Mařáka. Ten vytušil jeho výjimečný talent a ke studiu jej přijal bez zkoušky. Jeho dílo je významně spjaté s rodným krajem. Maloval především Krkonoše, také Českomoravskou vrchovinu a Železné hory. Historici umění řadí Kavána spolu s Otakarem Lebedou a Antonínem Slavíčkem mezi nejvýznamnější české krajináře.

Další informace najdete také na stránkách www.kmjilemnice.cz.



Krkonoše a podkrkonoší

Facebook Twitter Google+

Krkonoše - svazek měst a obcí
Zámek 1
543 01 Vrchlabí

E-mailsvazek@krkonose.eu

WWWwww.krkonose.eu

Odrážka Unikátní Krkonoše
Odrážka Turisté a cyklisté vítejte
Odrážka Lyžařský ráj
Odrážka Krkonoše pro všechny
Odrážka Hory zážitků
Odrážka Služby a doprava

Odrážka Newsletter
Odrážka Archiv

Krkonoše a podkrkonoší

Pokud chcete zrušit zasílání e-mailů, klikněte na tento odkaz: ZDE