Jestliže se vám tento newsletter nezobrazuje správně, klikněte prosím ZDE.

Krkonoše a podkrkonoší

Krkonoše a podkrkonoší

V Krkonoších se už zasněžuje, zimní sezona začne v polovině listopadu

Ve SkiResortu Černá hora - Pec již zahájili technické zasněžování. Díky novému zařízení SnowFactory je možné začít vyrábět umělý sníh i při plusových teplotách. SkiResort tak slibuje zahájení sezony na Andělu na Černé hoře již v polovině listopadu, přičemž bude kromě sněhového kontejneru SnowFactory spoléhat i na klasická děla a tyče. Skipas si můžete pořídit pohodlně z domu přes e-shop, ceny jsou zhruba o 10% výhodnější než na pokladně a cena jednodenního skipasu zahrnuje i parkování zdarma. 


Více informací
V Krkonoších se už zasněžuje, zimní sezona začne v polovině listopadu
Královéhradecký kraj je pro turisty lákavý

Královéhradecký kraj je pro turisty lákavý

Dlouhé trasy v překrásných horách, ale díky převýšení zároveň pomalé tempo – takové jsou charakteristiky typického výletu v královéhradeckém regionu. Ukazují to data o reálném pohybu lidí, která v uplynulých jedenácti měsících z mobilních telefonů sesbírala funkce Stopař. Ta je součástí nejpoužívanější tuzemské mapové aplikace Mapy.cz. Důvodem jsou zřejmě strmé trasy v Krkonoších s nejvyšší horou ČR Sněžkou a dalšími třinácti vrcholy nad 1400 m. n. m, ale také vrcholky Orlických hor nebo Broumovské či Adršpašské skály.


Více informací

Zemřel Adolf Klepš, náčelník Horské služby Krkonoše

Áda Adolf Klepš, jemuž se stala osudnou cesta na nejvyšší horu Čech v Krkonoších, kde sám životy tolika lidí zachraňoval, přivodil svým odchodem smutek nejenom rodině, ale i stovkám kamarádů a spolupracovníků. Ádo, budeš chybět nám všem! Ing. Jan Sobotka, předseda Krkonoš – svazku měst a obcí, smutnou událost komentoval slovy: „Adolf nám bude chybět nejenom jako rodák, kamarád, kolega a patriot Krkonoš, který miloval hory, ale především jako partner reprezentující Horskou službu Krkonoše. Účastnil se všech Valných hromad Svazku Krkonoše, aktivně se zajímal o dění nejenom jako zastupitel Špindlerova Mlýna a Královéhradeckého kraje, ale především proto, že jeho zájem byl opravdový a přirozený. Byl jedním z důležitých spojovacích článků společného pracovního týmu, podporoval naše snažení a vždy přispěl názorem, který charakterizoval jeho zdravý selský rozum.“


Více informací
Zemřel Adolf Klepš, náčelník Horské služby Krkonoše
Gastronomické dny šéfkuchaře hotelu Horizont Jiřího Švestky

Gastronomické dny šéfkuchaře hotelu Horizont Jiřího Švestky

Každoroční svátek skvělých pokrmů a vybraných vín letos proběhne od 8. do 10. prosince v hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou. Vrcholem bude sobotní večer 9. prosince s více než dvouhodinovou komentovanou degustací sestávající z pětichodového menu, doplněného o pečlivě vybraná moravská vína z Chateau Valtice. A proč rovnou nepřespat? Nechte se hýčkat balíčkem "Gastronomický víkend" a zůstaňte celý adventní víkend. Užijte si bazén, saunu či vířivku a v klidu si vychutnejte nejen gurmánský zážitek.


Více informací

Nová odpojitelná čtyřsedačková lanovka v Černém Dole

Lyžaře v krkonošském Černém Dole od této zimy bude vozit první čtyřsedačková lanovka ve středisku. Bude delší, rychlejší i pohodlnější než dosavadní třísedačka. O 300 metrů se protáhne také přilehlá sjezdovka. Lanovka za zhruba 30 milionů korun je největší investicí v Černém Dole od doby, kdy se středisko stalo součástí SkiResortu Černá hora - Pec. Černý Důl platí za skiareál pro rodiny s dětmi a méně zkušené lyžaře. „Odpojitelná technologie je pohodlnější hlavně pro děti a začátečníky. Umožňuje bezproblémové nasedání a vyšší přepravní rychlost,“ říká ředitel SkiResortu Petr Hynek.


Více informací
Nová odpojitelná čtyřsedačková lanovka v Černém Dole
Ředitel Správy KRNAP odchází ze své funkce

Ředitel Správy KRNAP odchází ze své funkce

Ing. Jan Hřebačka se rozhodl odejít z funkce ředitele Správy Krkonošského národního parku. Ve středu 18. října 2017 předal svoji rezignaci, datovanou k 31. 12. 2017, panu Richardu Brabcovi, ministru životního prostředí. Jedno desetiletí vzájemně dobré spolupráce, a z toho logicky vyplývajícího přátelského mezilidského vztahu, pojí mimořádné osobnosti krkonošského regionu Ing. Jana Hřebačku a Ing. Jana Sobotku, předsedu Krkonoš – svazku měst a obcí.


Více informací

Ocenění pro harrachovskou sklárnu

Majitel harrachovské sklárny, pan František Novosad, byl oceněn hejtmanem Libereckého kraje za celoživotní přínos v oblasti zachování tradičního řemesla v regionu. Gratulujeme. Díky jeho úsilí, pracovitosti a podnikatelské prozíravosti pokračuje sklárna ve své více než 300-leté tradici. Ocenění v podobě hejtmanského dukátu udělil hejtman Martin Půta u příležitosti blížícího se výročí Dne vzniku samostatného československého státu celkem sedmi osobnostem. 


Více informací
Ocenění pro harrachovskou sklárnu
Studijní a poznávací cesta do české části Krkonoš

Studijní a poznávací cesta do české části Krkonoš

Ve dnech 16. a 17. října 2017 se uskutečnila studijní a poznávací cesta do české části Krkonoš. Byla určena pracovníkům informačních center, pracovníkům recepcí či majitelům ubytovacích zařízení, podnikatelům v cestovním ruchu a doprovodných službách, novinářům a pracovníkům samosprávy, kteří tak navštívili historický skanzen v Žacléři, rozhlednu Elišku, kostel Nanebevzetí Panny Marie v Horním Maršově, Stezku korunami stromů v Janských Lázních, Skiareál Špindlerův Mlýn, KCEV Krtek ve Vrchlabí, město Jilemnice, výrobnu vánočních ozdob v Poniklé a sklárnu ve městě Harrachov. Cesta se uskutečnila v rámci projektu "Síť hospodářského rozvoje Česko-Polského příhraničí CZ.11.4.120/0.0/0.0/15_006/0000071".


Více informací

MICE trip zavítal i do Krkonoš

Krkonoše – svazek měst a obcí se spolupodílel na prezentaci nejvyšších českých hor v rámci třídenní poznávací cesty pracovníků cestovních kanceláří, incomingových agentur, novinářů a dalších odborníků. MICE trip po Královéhradeckém kraji, který se uskutečnil ve dnech 10. – 12. 10. 2017, připravil Hradec Králové Region Convention Bureau (založený při destinačním managementu Hradecko) ve spolupráci s Czech Convention Bureau také pro zástupce korporátních firem a zástupce médií zabývající se kongresovým a incentivním programem. 


Více informací
MICE trip zavítal i do Krkonoš
Krkonoše a podkrkonoší

Tipy na zajímavé akce v regionu


Halloween v podzemí - úniková hra

04.11.2017

Halloween v podzemí - úniková hra

Už jste někdy přemýšleli, co se děje v podzemních prostorách tvrze Stachelberg po setmění? Úniková hra Trutnov ve spolupráci s Tvrzí Stachelberg Vám 4.11.2017 nabízí jedinečnou příležitost se z blízka seznámit s pravou tváří nočního podzemí. Doporučujeme vhodné oblečení a obuv - možnost ušpinění. Není vhodné pro děti do 15 let!


Více informací



Trutnovský Jazzinec

07.11.2017

Trutnovský Jazzinec

S blížícím se koncem roku se blíží i závěrečné koncerty letošního ročníku mezinárodního hudebního festivalu. Ondřej Pivec & Kennedy Administration (USA) - česká premiéra newyorské kapely vedené Grammy oceněným klávesistou Ondřejem Pivcem. Jan Kavka Trio – nový projekt pianisty uhrančivého Ostrich Quartetu Uriel Herman (Izrael) – solo piano. Po neuvěřitelném úspěchu na jarním jazzincovém koncertu jeho quartetu se Uriel vrací v roli sólového pianisty.


Více informací



Svatomartinská slavnost na Doteku

11.11.2017

Svatomartinská slavnost na Doteku

„Na den svatého Martina vesel se všecka rodina…“ Přijďte strávit do Horního Maršova příjemné podzimní odpoledne! Můžete si objednat Martinský oběd (12:00 – 14:00, nutno předem objednat nejpozději do 7. 11. na emailu: jachym.skoda@ekologickavychova.cz nebo telefonu 602156641). Z bohatého programu se můžete těšit na putování po stopách svatomartinského koně, podzimní dílničky včetně výroby lampiónů (14:00 – 16:30) a příjezd sv. Martina (v 17:00 sraz na dvoře DOTEKu, lampiónky si můžete vzít s sebou nebo vyrobit na místě během odpoledne).


Více informací



Divadlo Účel světí prostředky

11.11.2017

Divadlo Účel světí prostředky

Divadelní spolek Tyl Slaná vás zve do Rokytnice nad Jizerou na lehce erotickou komedii Jaromíra Břehového. Příběh jakoby opsaný z domácí politiky. Matka majitelka řídí společně s dcerou malou solidní obchodní firmu, kterou kdysi zakládala s manželem. Ten ji však podvedl, dal se na cestu zločinu.


Více informací



Historie krkonošských bud

16.11.2017

Historie krkonošských bud

Ve Vrchlabí v Krtku - v Krkonošském centru environmentální výchovy - autor Martin Bartoš osobně pokřtí a představí druhé vydání úspěšné knihy s historií téměř 50 nejznámějších krkonošských bud, která zmizela z našich skladů rychleji, než si jí mnozí všimnuli. Autogramiáda a prodej knih zaručen.


Více informací



12. český řemeslný trh pod obry

17.11.2017

12. český řemeslný trh pod obry

Do Hostinného se sjedou řemeslníci z měst, obcí a vísek z celých Čech i Moravy. Autoři přivezou textilní hračky, polštářky, kapsáře, aranžmá z přírodních materiálů, podmalbu na skle, šperky a bižuterii, svíčky, batiku, malbou zdobený textil, keramiku - drátovanou, drobnosti pro radost i malbou zdobené hrnečky, knoflíky a šperky. Nebudou chybět výrobky ze dřeva, kůže, proutí, kovu, skla aj. Bude tradičně přítomen včelař se svými produkty i kořenářky se svojí nabídkou bylin, čajů a koření. Široký sortiment občerstvení, cukrovinek a dalších pochutin.


Více informací



Mezinárodní festival outdoorových filmů

17.11.2017

Mezinárodní festival outdoorových filmů

Mezinárodní festival outdoorových filmů je soutěžní putovní přehlídka outdoorových filmů konaná 17.-18.11.2017 v Harrachově v hotelu David. Za čtrnáct let své existence se stal ve své podstatě a charakteru největším filmovým soutěžním putovním festivalem nejen v České republice, ale také na světě. Festival je zaměřený na sporty i život s outdoorovou tématikou, na filmy dobrodružné, extrémní, adrenalinové, ale také cestopisné. Filmy si na nic nehrají, to, co divák vidí, je skutečnost, která se odehrála. Filmy jsou jedinečné a neopakovatelné.


Více informací



Prkna co znamenají Pec

17.11.2017

Prkna co znamenají Pec

Tradiční akce Prkna co znamenají Pec proběhne letos v listopadu a poprvé bude rozdělena do dvou dnů, do 17.-18.11.2017 v KlonDike music clubu v Peci pod Sněžkou. Tento rok ve spolupráci s divadelní skupinou Poločas nápadu. IMPROSHOW! – pro dospělé, Pohádka naruby - pro děti. 


Více informací



Tvořivé adventní trhy v kolonádě

24.11.2017

Tvořivé adventní trhy v kolonádě

Víkend 24.-26.11.2017 s řemeslnými stánky v prostoru secesní Kolonády v Janských Lázních, tvořivé dílny s řemeslnými technikami, každý den doprovodný kulturní program na pódiu.


Více informací



Vítání Krakonoše

25.11.2017

Vítání Krakonoše

Zveme všechny děti, aby tradičně přivítaly Krakonoše v Jilemnici. Sraz je v sobotu u sokolovny. Užijí si určitě spoustu zábavy a prověří vánoční zvyky pána hor – Krakonoše.


Více informací


Krakonoš a jeho pomocníci už vyhlíží zimu

Sotva mají za sebou letní sezonu, musejí se už Krakonoš, Hančí, pan Lesní a sojka připravovat na tu zimní. Pokud bude sněhová nadílka tak bohatá, jako minulý rok, bude na horách spousta práce.

Sojka krouží nad novými lanovkami v Černém Dole a na Horních Mísečkách. Kontroluje, jestli se sjezdovky nerozšiřují i tam, kam by neměly. Zatím je ale vše v pořádku a lyžaři se mohou těšit na nové a lepší podmínky. Celou zimu sojka létá po Krkonoších křížem krážem, hlásí počasí nad jednotlivými středisky i výšku sněhu na sjezdovkách. Jejímu pípání byste ale jen těžko rozuměli, a proto se naučila dobře pracovat s chytrým telefonem. Zobáčkem a drápky vše bleskurychle nacvaká a odešle na www.krkonose.eu/cs/strediska, kde informace najde snadno každý z vás.

Pan Lesní se chystá pohovořit s upravovateli běžeckých tras, aby se ujistil, že jsou jejich rolby a skútry na zimu připraveny. Jako každý rok se nemůže dočkat, až vyrazí do bílé stopy. Denně jich projede kilometry, a tak pro vás dovede připravit krásné tipy na výlety i informovat o tom, jak jsou stopy upraveny – vše najdete na www.krkonose.eu/cs/bezky.

Hančí kontrolovala, zda má pro děti stále dostatek razítkovacích her Po stopách Krakonoše i odměn za sbírání razítek. Doplnila poklady do truhliček, které můžete najít při questech nebo geocachingu. A ve skiareálech dohlíží na to, aby pro děti připravili krásné lyžařské parky a spoustu zábavy. Jeden nový chystají třeba v Rokytnici nad Jizerou. Také se moc těší, že s Vojtíškem zase navštíví Ledárium na vrcholu Pláně ve Špindlerově Mlýně.

No a Krakonoš? Ten posledních pár dní hlavně vaří mlhu, někdy ji foukne z Krkonoš až do širokého údolí. Kdy začne místo mlhy vařit sníh, nám prozradit nechce – možná, že ani on sám to ještě netuší. Než se budete moct pokochat zasněženými hřebeny, přijeďte se podívat, jak Krkonoše na podzim hrají všemi barvami – a nezapomeňte si na některém z informačních center vyzvednout brožurky Pohádkové Krkonoše. Je v nich pro vás připraveno spoustu zábavy.

www.pohadkove.krkonose.eu



Krkonoše a podkrkonoší

Facebook Twitter Google+

Krkonoše - svazek měst a obcí
Zámek 1
543 01 Vrchlabí

E-mailsvazek@krkonose.eu

WWWwww.krkonose.eu

Odrážka Unikátní Krkonoše
Odrážka Turisté a cyklisté vítejte
Odrážka Lyžařský ráj
Odrážka Krkonoše pro všechny
Odrážka Hory zážitků
Odrážka Služby a doprava

Odrážka Newsletter
Odrážka Archiv

Krkonoše a podkrkonoší

Pokud chcete zrušit zasílání e-mailů, klikněte na tento odkaz: ZDE