Jestliže se vám tento newsletter nezobrazuje správně, klikněte prosím ZDE.

Krkonoše a podkrkonoší

Krkonoše - jedinečné navenek, přátelské uvnitř

Krkonoše jsou hory mnoha českých Nej. Jsou nejvyšší, nejnavštěvovanější, jediné s vysokohorským rázem a neuvěřitelně pestrou přírodou. Najdeme zde strmé ledovcové kary i rozlehlé horské louky, skalnaté hřebeny i malebná údolíčka lemovaná roubenými domky. Zaposlouchejme se do hukotu vodopádů i tajemného ticha slatí a rašelinných jezírek. A pak je zde Sněžka, tato velebná královna hor, která důstojně shlíží na celé své panství.

Krkonoše a podkrkonoší

Mapa geocachingu nejen pro „kačery“

Nevíte jak na to a chtěli byste Geocaching vyzkoušet? Právě vám přinášíme jednoduchý návod ke hře, instrukce a pár informací k tomu, jak to vlastně začalo. Vytipovali jsme pro vás a v mapě jsme zvýraznili několik zajímavých a oblíbených kešek v regionu Krkonoše a Podkrkonoší. Podle názvů kešek najdete na webu geocaching.com další instrukce k jejich najití. Tak lovu zdar! 


Více informací
Mapa geocachingu nejen pro „kačery“
Cykloturistika do Krkonoš patří - nová mapa

Cykloturistika do Krkonoš patří - nová mapa

Území národního parku je protkáno zhruba 400 kilometry cyklotras, podhůří dalšími tři sta kilometry. Terény jsou vhodné jak pro zdatné sportovce, bikery, tak pro rodinnou rekreační jízdu. Horské trasy jsou poměrně náročné, určené pro horská či treková kola. Trasy v podhůří jsou méně členité. Stačí si vybrat lokalitu. Právě pro lepší orientaci byla vydána nová trhací mapa, která přiblíží známé i méně známé cyklotrasy, možnost využití cyklobusů a lanovek pro kola, díky nimž si můžete náročnost výrazně snížit. Najdete zde doporučení 8 cyklovýletů. Mapu získáte na infocentrech a můžete si ji stáhnout v elektronické podobě z oficiálních webových stránek.


Více informací

On-line stezky a šachový stolek ve Dvoře Králové

První on-line stezka s názvem „Se Zábojem po stopách rukopisu“, měří 2,4 kilometru a na deseti zastaveních provede krátkým procházkovým okruhem centrem. On-line stezka „Safari ve městě“ je určena pro rodiny s dětmi, které se chtějí kromě zoo vypravit i do krásného centra. Trasa je sjízdná kočárky, měří 2,3 kilometru a má 11 zastavení. Stezky jsou dostupné na aplikaci Triphood určené pro chytré mobilní telefony. Milovníci šachu mohou využít kovový šachový stolek stojící na náměstí T. G. Masaryka. Kdo nemá vlastní figurky, nemusí smutnit, k zapůjčení jsou v městském informačním centru.


Více informací
On-line stezky a šachový stolek ve Dvoře Králové
Jak si zahrát razítkovací hru?

Jak si zahrát razítkovací hru?

V infocentrech si zdarma vyzvedněte, nebo na webu stáhněte, propagační materiál s mapou a vyznačenými atraktivitami a předtištěnými okénky pro razítka. Na uvedených místech pro děti zodpovíte kvizovou otázku nebo splníte úkol. Poté otisknete razítko. První hra vás zavede do Pohádkových Krkonoš. Druhá vás provede cestou Krakonoše do Podkrkonoší. Za stanovený počet razítek získají děti malý dárek. Navštívit uvedená místa a cíle výletů nemusíte najednou. Můžete se do Krkonoš a Podkrkonoší vracet a sbírat razítka postupně.


Více informací

Jelen i liška nyní potěší turisty nad Špindlerovým Mlýnem

Na kraji lesa u Moravské boudy vznešeně stojí jelen. O kousek dál na pahýlu trouchnivějícího pařezu sedí výr. Pozorní návštěvníci si nedaleko všimnou i jezevce, srnečka či tetřívka. Nejedná se o zvířecí sešlost, ale o projekt Správy Krkonošského národního parku. Všechny sochy jsou dubové a kromě výše uvedených pěti zde jsou ještě liška, zajíc, veverka, tetřev, straka, kuna, krkavec, sluka a zmije.

Sochařská výzdoba je součástí zvířátkové stezky pro rodiny s dětmi. 14 krkonošských zvířátek v životní velikosti najdete podél přibližně půl kilometru dlouhého zrekonstruovaného úseku u Moravské boudy.

 


Více informací
Jelen i liška nyní potěší turisty nad Špindlerovým Mlýnem
Strategie je přeložena do polštiny

Strategie je přeložena do polštiny

Integrovaná strategie rozvoje regionu Krkonoše, která vznikla v průběhu roku 2013, byla v letošním roce díky získané dotaci z Fondu mikroprojektů Euroregionu Glacensis přeložena do polského jazyka. A to především v zájmu rozvinutí dlouhodobé přeshraniční spolupráce s polskými partnery a vzájemného hlubšího pochopení. Důležitým aspektem Strategie je sladění a vyvážení ekonomických, sociálních a ekologických procesů a koordinace veřejných a soukromých aktivit. Strategie je klíčovým podkladem pro stanovení územních dispozic rozvoje regionu.


Více informací
Krkonoše a podkrkonoší

TOP akce v Krkonoších a Podkrkonoší

V měsíci září se můžete těšit na závěrečný koncert Vrchlabského hudebního léta v podání Thomase Albertuse Irnbergera v klášterním kostele ve Vrchlabí. Den plný zábavy, her i pohádek zažijete v Horní Malé Úpě na Krakonošových toulkách, na turistické orientační hře HETOS v Rokytnici nad Jizerou nebo ve Špindlerově Mlýně na Drakiádě. Bohatý kulturní program je připraven pro všechny poutníky, kteří se vydají na Pouť ke svatému Václavu v Harrachově. V Trutnově na Krakonošově náměstí a jeho okolí si můžete zakoupit něco hezkého i dobrého od regionálních řemeslníků na Trutnovském jarmarku. Víkend plný zábavy i adrenalinu nabídne všem milovníkům hor festival alpinismu a dalekých cest Dech Hor v Pasekách nad Jizerou. Potěšit své oko i srdce přijďte do Horního Lánova na Výstavu jiřin místního pěstitele. Za krásami krkonošského krasu se můžete vydat do ekocentra DOTEK v Horním Maršově. Milovníky tradiční kuchyně jistě potěší soutěž pro každého kuchaře i kuchtíka Krakonošův guláš v Peci pod Sněžkou. Tradiční zakončení cyklistické sezony Žacléřská 70 MTB je pro všechny cyklonadšence připravena v Žacléři.


Hommage á Karel Halíř 2015

04.09.2015

Hommage á Karel Halíř 2015

20. ročník koncertů klasické hudby v srdci Krkonoš - Vrchlabské hudební léto - zakončí Salcburský rodák Thomas Albertus Irnberger, který se začal učit hrát na housle v sedmi a na klavír v osmi letech. Studoval v Salcburku, Linci a Paříži. Na celkem šestnácti rakouských i zahraničních soutěžích mu byla udělena první cena a další zvláštní ceny získal za interpretaci skladeb Paganiniho i soudobé hudby. Jako patnáctiletý způsobil senzaci svou interpretací Čajkovského Houslového koncertu D dur, který uvedl s Bilkent Symphony Orchestra v Palais des Beaux Arts v Bruselu. Od té doby Thomas Albertus Irnberger vystupoval v celé řadě evropských koncertních síní a na mnoha festivalech. Mimořádně četná je i jeho diskografie.


Více informací



Krakonošovy toulky

05.09.2015

Krakonošovy toulky

Rodiče s dětmi, dětičky s prarodiči i ostatní, které baví pohádky a rádi si hrají, čeká šest kilometrů dlouhý okruh Pohádkové stezky na Horní Malé Úpě. Potkáte tu oživlé postavičky z pohádek Marie Kubátové, získáte různé malé odměny např. od lišky, čertíka, zajíčků... Start je od 9.00 do 11.30 hod. na parkovišti na Pomezních Boudách. Startovné 70 Kč za dítě. Pořádá Sdružení pro kulturu a sport v Malé Úpě.


Více informací



Festival DECH HOR

11.09.2015

Festival DECH HOR

Festival alpinismu a dalekých cest se odehraje v Pasekách nad Jizerou o víkendu 11. - 13. 9. 2015. Určen je nejen pro turisty, lezce, cyklisty, rodiny s dětmi, ale i širokou veřejnost. Těšit se můžete na zajímavé přednášky, fotografie, kurzy lezení, filmy, výlety, sportovně zábavný program pro děti a mládež. Festival hledejte v zateplených stanech ve skiareálu Pizár. Vstupné na celý víkend včetně všech přednášek a venkovního programu činí 190,- Kč.


Více informací



Peckobraní – Peckohraní

12.09.2015

Peckobraní – Peckohraní

Zveme vás na tradiční Peckobraní na náměstí Kryštofa Haranta v Pecce v sobotu 12. září 2015 od 10 hodin za účasti Pohádkového krále Václava Vydry. Připraven je pro vás rozmanitý program: prodej regionálních výrobků, bohaté občerstvení, tvůrčí dílničky pro děti, loutkové divadlo Maminy Jaroměř, pohádky Vílí poklad a O Budulínkovi, Rozsudek Kryštofa Haranta nad nepoctivým pekařem, vystoupení country skupiny Náhoda. Kdo přijde v kostýmu některé z postav z Peckovských pohádek, čeká na něho odměna. Vstupné dospělí 50 Kč, děti zdarma.


Více informací



Slavnostní otevření nového fotbalového areálu

12.09.2015

Slavnostní otevření nového fotbalového areálu

Město Vrchlabí a FC Vrchlabí Vás zvou na slavnostní otevření nového fotbalového areálu ve Vrchlabí. Jeho součástí je hlavní travnaté fotbalové hřiště, tréninkové fotbalové hřiště s umělým trávníkem páté generace, atletický ovál s umělým povrchem, tribuna včetně zázemí pro sportovce a doprovodná infrastruktura. Areál nabízí vynikající tréninkové podmínky pro místní i přespolní fotbalové kluby. Na programu je Exkluzivní fotbalový zápas staré gardy FC Vrchlabí vs. AC Sparta Praha, prohlídka nového fotbalového komplexu, fotbalové soutěže pro děti, skákací hrady a další zábavné atrakce, bohaté občerstvení pro všechny.


Více informací



Hlídková etapová turistická orientační hra

12.09.2015

Hlídková etapová turistická orientační hra

40. ročník HETOS - Hlídkové etapové turistické orientační hry v Rokytnici nad Jizerou začíná v 8 hodin u sportovní haly v Horní Rokytnici. Auta účastníků mohou parkovat na parkovišti před halou. Cílem hry je Restaurace U Mojmíra (350 m od sportovní haly). Trať o délce 16 km a převýšení 500 m bude pro každého zajímavá. Účastnit se mohou 3 až 5-ti členné hlídky bez rozdílu věku (i rodiny s dětmi). Vezměte si s sebou měkkou tužku, poznámkový papír, balíček první pomoci, svačinu a dobrou náladu.


Více informací



Slavnosti hořických trubiček

19.09.2015

Slavnosti hořických trubiček

Přijďte se podívat do Hořic, města kamenné krásy, na dnes již tradiční akci, na které se dozvíte vše o tajemství výroby hořických trubiček. Chybět nebudou trubičkové a dětské soutěže i řemeslné stánky nejen certifikovaných produktů z celé republiky. Náměstí ožije bohatým kulturním programem pro všechny generace: Dáda Patrasová, Ego retro music, Pepino Band, Děda Mládek Illegal Band, Abba CZ revival, ad. Ochutnejte Napoleonovu pochoutku trochu jinak a přijďte pobejt!


Více informací



Drakiáda

26.09.2015

Drakiáda

3. ročník Drakiády u lanové dráhy Medvědín ve Špindlerově Mlýně slibuje opět veselý den strávený s draky v povětří. Pro děti i jejich doprovod je připraven zábavný doprovodný program (dětské pohádky, maxi klouzačka, facepainting, jízda na mini čtyřkolkách a motorkách, prodej draků), sportovní soutěže a hlavně soutěž o nejhezčího draka, o největšího doma vyrobeného draka a nejdéle létajícího draka.


Více informací



Krakonošův guláš

26.09.2015

Krakonošův guláš

Tradiční akce Krakonošův guláš v Peci pod Sněžkou je soutěží o nejlépe uvařený guláš s ochutnávkou a kulturním programem. Soutěží mezi sebou až 10 místních i přespolních týmů. Každý tým obdrží 15 kg nakrájeného masa, ostatní suroviny si zajišťují sami soutěžící. Výsledkem je výborný guláš, pokaždé jiný, vždy výborný, určený k pohoštění přicházejících. Akci každoročně provází přehlídka techniky místních záchranářů a nechybí ani hudební doprovodný program. 


Více informací



Žacléřská 70 MTB

28.09.2015

Žacléřská 70 MTB

Ve státní svátek 28. září 2015 se z Rýchorského náměstí v Žacléři pojede již 9. ročník Žacléřské 70 MTB - kultovního závodu tříčlenných týmů a jednotlivců. Závodníci tříčlenných týmů musí společně projet kontrolami a cílem. Mohou si navzájem pomáhat (občerstvení, defekt,...). V cíli se měří čas poslednímu z týmu. Současně proběhne i cyklojízda v rámci tradičního zakončení cyklosezóny na Žacléřsku.




Více informací


Hlasujte pro vítěze ve fotosoutěži Děti v "Krakonošově zahrádce"

Hlasujte a rozhodněte o vítězi !

Na našem facebookovém profilu www.facebook.com/Krkonose.eu je do 15.9.2015 umožněno hlasování (likeování) jednotlivých přihlášených fotografií. Vítěz získá mimořádnou cenu facebooku: Krkonošskou medovinu a tričko s logem Krkonoše od Svazku Krkonoše.

Vyhrává ta fotografie, která bude mít k 15.9. největší počet lajků.

Kromě toho bude o pořadí fotografií rozhodovat porota složená z deseti nezávislých osob. Ta bude své favority hodnotit anonymně. Ke každé fotografii bude přiděleno pořadové číslo bez jména autora. Porotci ohodnotí fotografie body od 1 do 10. Ty s největším počtem bodů vyhrávají. V případě shody bodů na prvních třech místech, budou fotografie hodnoceny porotou znovu. Ceny: 1. Víkendový pobyt se snídaní v Hotelu pod Zvičinou pro 2 osoby, www.hotelpodzvicinou.cz, 2. Celodenní vstupné do Aquaparku a Lunaparku pro 2 osoby v Centru Babylon Liberec, www.centrumbabylon.cz, 3. Dřevěný Krteček od firmy Detoa Albrechtice, www.detoa.cz.



Krkonoše a podkrkonoší

Facebook Twitter Google+

Krkonoše - svazek měst a obcí
Zámek 1
543 01 Vrchlabí

E-mailsvazek@krkonose.eu

WWWwww.krkonose.eu

Odrážka Unikátní Krkonoše
Odrážka Turisté a cyklisté vítejte
Odrážka Lyžařský ráj
Odrážka Krkonoše pro všechny
Odrážka Hory zážitků
Odrážka Služby a doprava

Odrážka Newsletter
Odrážka Archiv

Krkonoše a podkrkonoší

Pokud chcete zrušit zasílání e-mailů, klikněte na tento odkaz: ZDE